Akkerman Eyefashion nieuws

ALERT: De oplossing bij extreem hoge zonkracht!

DvD - 28-05-2019 @ 00:30

De zon staat rond deze tijd hoog aan de hemel. En hoe hoger de zon, hoe hoger de zonkracht! De intensiteit van de zon is namelijk in twintig jaar nog nooit zo sterk geweest. Deze week is bij het RIVM in Bilthoven rond 14:15 uur zonkracht 8,7 gemeten. Dit is extreem hoog voor ons koude kikkerlandje. De aanwezige wolkenvelden zorgden er voor dat bovenop de directe straling van de zon er nog extra UV-straling bijkwam door reflectie op deze wolkenvelden.

Zonder bescherming verbrand je bij deze zonkracht binnen een kwartier. En ook je ogen verdienen de nodige bescherming. Dan gaat het niet zozeer om het zichtbare zonlicht, maar om de onzichtbare straling, zoals infrarood (warmte) en ultraviolet (UV). Belangrijk om daarom niet te lang te wachten met de aanschaf van een goede zonnebril. Ga voor een passend advies naar de winkel of shop jouw zonnebril online.

2_zonnebrillen.jpg

KWETSBAAR HOORNVLIES
Geen wonder eigenlijk dat net als onze huid, ook ons hoornvlies kan verbranden onder invloed van UV-licht. Vooral in de zomer tussen 12.00 en 16.00 uur, dicht bij de evenaar en hoog in de bergen lopen we extra risico. De klachten liegen er niet om: tranende, brandende ogen, hoofdpijn, tijdelijk wazig zien en in extreme gevallen krijg je je ogen bijna niet meer open en verdraag je nauwelijks nog licht. Meestal ontstaat dit door reflectie van de zon in de sneeuw. Het staat ook bekend als sneeuwblindheid, al kan het net zo goed op het water of in de woestijn ontstaan. Net als bij het verbranden van huid, herstelt het hoornvlies vanzelf. Maar op de lange termijn ontstaat er toch schade. Zonlicht versnelt hoe dan ook het verouderingsproces van de ogen. Het kan bijvoorbeeld op latere leeftijd tot staar leiden, bindvliesontsteking of maculadegeneratie (AMD), veroudering van het netvlies met soms blindheid als extreem gevolg. Gelukkig kunnen we van alles doen om onze ogen tegen de felle zon te beschermen.
 
OOK BIJ BEWOLKING
De beste manier ligt voor de hand: probeer uit fel zonlicht te blijven. Maar dat is misschien niet echt haalbaar. En daarnaast: je wilt ook van de zon kunnen genieten. De ogen dichtknijpen voldoet ook niet: het is niet prettig en bovendien krijg je zo eerder rimpels want de huid rondom de ogen is behoorlijk dun. Met een hoed of pet met een brede rand komen we al een stuk verder. Daarnaast is een zonnebril een must. Niet alleen als de zon schijnt, maar ook op bewolkte dagen. Dan bereikt nog steeds 50 procent van de UV-stralen door het wolkendek onze ogen.


zon_uvstraling.jpg

BRIL MET UV-FILTER
Hoe donkerder de glazen, hoe beter de zonnebril? Klinkt logisch, maar is niet waar. De kleur gaat alleen de verblinding van het zichtbare licht tegen en zegt niets over de bescherming tegen schadelijke effecten van UV-straling. Van te veel UV-straling kun je staar krijgen. Het is iets dat zich opbouwt. Als je dus jarenlang elke zomer de zon in gaat zonder zonnebril, heb je later meer kans op staar. Laat je bij de aanschaf van een zonnebril dan ook goed adviseren over het UV-filter in de glazen. Een UV 400 beschermt je ogen 100% tegen de schadelijke UV-stralen. Ondanks het UV-filter zijn zonnebrillen niet bedoeld om recht mee in de zon te kijken. Fel licht kan nu eenmaal blijvende schade aan het netvlies veroorzaken.

 
WEBSHOP | OPTOMETRIE | CONTACTLENZEN | MERKEN

1_store_akkerman.jpg
AKKERMAN OPTIEK

WEISSENBRUCHLAAN 152-154 | ROUTE
010 4188146
PETER@AKKERMANOPTIEK.NL

PETER AKKERMAN INTERNATIONAL EYE FASHION
Richt zich vooral op trendy en exclusieve brilmode, optometrie en oogzorg, maatwerkbrillen, kinderbrillen, optisch hoogstaande brillenglazen en contactlenzen, maar u kunt bij ons uiteraard ook terecht voor brillen en contactlenzen uit alle prijs klassen. Bij Peter Akkerman wordt voor u nog ruim de tijd genomen bij het maken van de juiste keuze. Ouderwetse service gecombineerd met moderne professionaliteit staan bij ons hoog in het vaandel.

 

Het artikel is toegevoegd aan je winkelwagentje.

Verder shoppen Afrekenen