Multifocale contactlenzen

Hoe werken multifocale contactlenzen?
Met multifocale contactlenzen kun je zowel veraf als dichtbij scherp zien. De delen waarmee je leest, zitten bij deze lenzen namelijk rondom. Je kijkt daardoor altijd door beide sterktes tegelijk en je hersenen filteren automatisch het scherpste beeld eruit, welke kant je ook opkijkt. Je ziet dus meteen goed. Multifocale contactlenzen kunnen hard of zacht zijn.

Wat is het verschil met monovision en bifocale lenzen?
Monovision betekent letterlijk: kijken met één oog. Bij monovision kijkt het ene oog optimaal veraf en wordt het andere oog juist voor dichtbij gecorrigeerd. Ook hier passen de hersenen zich automatisch aan. Monovision is minder geschikt voor mensen die lange uren achter de computer maken. Autorijden kan ook lastig zijn. Een andere optie zijn harde bifocale lenzen, die je het beste kunt vergelijken met een bril met een leesgedeelte onderin. Je moet iets naar beneden kijken om goed te kunnen lezen. Er is dus geen geleidelijke overgang van verte sterkte naar leessterkte. Een ander nadeel is dat je niet boven je hoofd kunt lezen, wat bij multifocale lenzen wel kan.

Duurt het lang om te wennen aan multifocale lenzen?
Eigenlijk gaat het heel snel, zeker als je al lenzen draagt. Je zult even moeten wennen aan het afwisselend scherp stellen voor veraf en dichtbij. Dat merk je ook als je in het begin achter de computer werkt. Sommige mensen worden er een beetje duizelig van. Maar meestal weet je binnen een week wel of het iets voor jou is. Bijna altijd zijn dan nog aanpassingen nodig. Daarom is het belangrijk dat je na die eerste week op controle komt. En soms daarna nog een keer. Net zolang totdat de optometrist of contactlensspecialist zegt dat het maximale zicht is bereikt en je de beste lenzen voor jouw ogen hebt.

Kun je met multifocale lenzen net zo goed zien als met je 'oude' lenzen plus leesbril?
Als je lekker lang een boek wilt lezen, kan het prettig zijn om er weer even een leesbril bij te pakken. Maar sms’en of de vertrektijden op het station ontcijferen, is geen enkel probleem. Minimaal 80% van de tijd zul je dan ook prima uit de voeten kunnen met alleen multifocale lenzen. Voor de rest van de dag kan een extra leesbril met lage sterkte prettig zijn.

Waarom stappen mensen soms over op een multifocale bril?
Droge ogen, geïrriteerde ogen, slechter zicht... Soms heeft het te maken met een veranderde werkomgeving. Misschien zit je meer achter de computer of staat de airco vaker aan. Daar valt meestal wel iets aan te doen. Maar ook in veel andere gevallen is afhaken niet nodig. Vraag onze contactlensspecialisten om advies en bekijk samen de mogelijkheden van ander materiaal voor je lenzen, een andere bewaarvloeistof of extra bevochtigen. En ben je ooit gestopt met multifocale lenzen, omdat je leessterkte verder achteruitging, stap dan toch weer eens onze winkels binnen. De multifocale ontwikkelingen gaan razendsnel, zeker op lenzen gebied. Wie weet zijn beide sterktes nu wel goed te combineren!

Kan iedereen multifocale contactlenzen dragen?
Multifocale lenzen zijn bijna voor iedereen geschikt, ook als je heel slechte ogen hebt of een cilinder. Draag je al harde lenzen, dan is je slagingskans groter dan met zachte lenzen, maar ook die is de laatste jaren met sprongen vooruit gegaan. Of multifocale lenzen geschikt voor jou zijn, is vooraf niet met zekerheid te zeggen. Wel weten we dat 75% van iedereen die de stap waagt, tevreden is met het resultaat. 

Start met succes!

  • Ga naar een goede contactlens-specialist.
  • Leg de lat niet te hoog: je zicht wordt misschien niet zo goed als voordat je een leesbril nodig had.  
  • Een beetje duizeligheid in het begin hoort erbij.
  • Binnen een week weet je meestal wel of het iets voor jou is. 
  • Ga niet zelf experimenteren. 
  • Ga wél experimenteren samen met onze contactlensspecialisten.
  • Geef niet snel op. Soms kost het wat meer tijd.
  • Blijf regelmatig op controle komen.